Tilt

Dani su zatvorenih vrata i kao takvi prigodni su za listanje po prošlosti. Naišao sam tako na prošlogodišnju fotografiju odbačenog "Statuta Paške općine". Pošteni nalaznik, djelatnik čistoće na reciklažnom dvorištu bio je sretne ruke i zadržao knjigu za sebe.
Statut Paške općine vrijedno je povijesno djelo koje je uredio Dalibor Čepulo. Knjiga je izdana 2011. godine u nakladi od 1000 primjeraka.


Sam pokušaj predodžbe mentalnog sklopa koji je upravljao rukom koja je bacila ovu knjigu urodio je time da sam se pljesnuo po čelu što je uzrokovalo TILT kao kod starih flipera.
Ma dobro, utjehe radi... mi odavno nismo "općina" već "Grad" iako poprilično neodgovorno općimo na seljačkoj razini... Vjerojatno je nekoga jako povrijedilo čitajući ovo zanimljivo štivo nastalo donošenjem 1433. a tvorilo je pravnu osnovu komune do pada mletačke republike 1797. 
Ovaj libar obično dospijeva u ruke političkoj ophodnji u raznim strukturama kao i zaslužnim pojedincima za glasovne izvedbe a vjerojatno i kao milodar.
Hm... vjerojatno nije daleko od istine da je netko pročitao Knjigu prvu statuta pod nazivom "O izborima svih dužnosnika Paške općine, tko može biti izabran a tko ne" gdje u GLAVI 18. pod naslovom: TKO NE MOŽE BITI ČLAN PAŠKOG VIJEĆA stoji:

"Budući da ne bi priličilo dobrobiti, koristi i ugledu ni jednog područja, utvrđenog naselja, grada ni mjesta da im se među vijećnicima nahode ovčari ili mesari, pobrinusmo se propisati da odsada ubuduće treba obdržavati da ni jedan ovčar, pastir sitne marve, mesar, onaj koji u mesnici dere stoku ni krčmar koji na Pagu prodaje točeno vino na malo ni pod kojim uvjetom ne može niti smije biti član paškog Vijeća."

Prepoznavši se vjerojatno u glavi hitno odluči riješiti se tog apokrifnog bogohulnog štiva kako ne bi nekome slučajno palo na pamet da povijest ponovi.