Karneval III – Poganstvo

Od davnina su ljudi promatrajući okolinu spoznali da se u prirodi događaju periodične promjene vremena. uzrokovane smjenom godišnjih doba u kojima glavnu ulogu ima sunce.
Uočili su da su dijelovi godine usko povezani s kretanjem Sunca na nebu. Sunce nakon ljeta gubi svoju snagu s njme i vegetacija. Noć pobjeđuje dan, dani postaju sve kraći sunce doseže najnižu točku na horizontu i „umire“ da bi se kratko nakon toga ponovno „rodilo“. Sunce se na dan 21. prosinca nalazi u najnižoj točki na horizontu u sažvježđu Jarca (Jarčeva obratnica, povezano sa Saturnalijama – astrološki vladar Jarca je Saturn) što se naziva zimski solsticij (suncostaj). Zimski solsticij i period poslije njega oduvijek je imao kultno mjesto u obredima i svetkovinama kod mnogih naroda u prošlosti pa tako i u predkršćanskom starohrvatskom. U to vrijeme vršili su se mnogi magijski obredi kako bi pomogli suncu da otjera duhove zime i ponovno potakne vegetaciju. Očigledno je u to vrijeme čovjek vjerovao da može utjecati na sile prirode.
Takve „magijske“ obrede možemo naći u izvornijem obliku u nekim našim sredinama, a danas ih ubrajamo u karnevalsku (pokladnu) tradiciju poput zvončara i bušara. Prema običaju formirale bi se maskirane povorke koje bi odjevene u zastrašujuće maske, plesom i bukom tjerali zle duhove. U nekim slavenskim zemljama obred bi završavao spaljivanjem lutke (Morane, More, Marane ili Moržane u staroslavenskoj mitologiji boginja smrti i zime) napravljene od slame, kao znak konačne pobjede nad zlom - zimom. Pepeo zapaljene lutke zakapavao se u zemlju ili bacao u vodu kako bi se stvorili uvjeti za novi početak, početak kojim otpuštamo staro i otvaramo prostor za novi prirodni ciklus.

Iako ima svoje korijene u poganskim magijskim obredima već odavno karneval to nije. Pod velikim utjecajem religije običaji i obredi su se mijenjali. Vremenom je „karneval“ nalazio svoju snagu u prikrivenoj kritici vlasti, a u najnovije vrijeme je postao globalno komercijalna, a kod nas tradicionalna zabava zajednice koja završava spaljivanjem krivca za sve naše nedaće.